16 października około godziny 18.52 zastępy z JRG nr 1 i 2 w Nowym Sączu oraz zastępy z najbliższych jednostek OSP zadysponowane zostały do działań w Nowym Sączu na ulicy Grottgera. Po przybyciu na miejsce zdarzenia ustalono, że pożarem objęta była część poddasza w wędzarni. Pracownicy przed przybyciem straży podjęli próbę ugaszenia pożaru używając gaśnic proszkowych z zewnątrz oraz od wewnątrz. W chwili powstania pożaru na terenie zakładu znajdowało się około 200 osób. Pracownicy BHP przeprowadzili sprawną ewakuacje z budynku produkcyjnego. Działania strażaków polegały na zabezpieczeniu oraz oświetleniu terenu działań. Wprowadzono ratowników na dach w sprzęcie ochrony dróg oddechowych i podano w miejsce pożaru środka gaśniczego w postaci proszku do czasu odłączenia zasilania elektrycznego przez elektryka zakładu. Wykonano dostęp do pożaru przez dach przy użyciu podręcznego sprzętu burzącego a następnie podano prądy piany ciężkiej na ognisko pożaru. Następnie wprowadzono ratowników do pomieszczeń wędzarni gdzie przeprowadzono prace rozbiórkowe i podano jeden prąd piany na ognisko pożaru. Schłodzono strefę podsufitową oraz elewacje w pomieszczeniu. Po ugaszeniu ostatniego zarzewia ognia, dokonano pomiarów przy użyciu kamery termowizyjnej na całym terenie objętym pożarem. Budynek przekazano zarządzającej zakładem. Działania 10 zastępów i 35 strażaków trwały ponad trzy godziny. Przyczyna pożaru małego jest nieustalona.